Vatten är enda sättet att bli ren

Samtal med expert

Det enda sättet att bli ordentligt ren efter toalettbesöket är att använda vatten. Varför det är så, vilka risker som är förknippade med annan rengöring och varför de flesta människor i Centraleuropa fortfarande rengör sig med papper, berättar prof. med.dr Alexander Herold nedan.

Om prof. med.dr Alexander Herold

Prof. med.dr. Alexander Herold

Alexander Herold är specialist inom koloproktologi vid den internationellt erkända kliniken EDZ Mannheim.

Herold är en förkämpe för intimrengöring med vatten och avråder bestämt från behandlat toalettpapper eller våtservetter.

”Min rekommendation är alltid densamma, när så är möjligt bör man alltid rengöra sig med vatten.”

Intervju med prof. med.dr Alexander Herold

När det gäller den allmänna kroppshygien är vatten alldeles självklart. Varför är det inte lika självklart när det gäller intimhygien?

Precis som när det gäller kroppshygien är vatten viktigt även för intimhygien. Förr sparade man på vatten även när det gällde den allmänna kroppshygienen. Idag när vi duschar nästan dagligen kan man inte föreställa sig det, men när det gäller intimhygienen ligger vi efter.

Vilken rengöringsform skulle du rekommendera?

Mitt svar är tydligt, rent vatten, vare sig det är varmt eller kallt, är den grundligaste och mest skonsamma metoden. Man bör avstå från blekt, parfymerat eller färgat papper på grund av allergirisken. Jag skulle även avråda från fuktigt toalettpapper. Vissa kan få en allergisk reaktion av de konserveringsämnen som ger pappret dess hållbarhet samt av de ämnen som säkerställer fuktigheten.

Vad är riskerna med felaktig intimrengöring?

Dålig intimhygien kan leda till allergier, hudirritation samt eksem med klåda. Detsamma gäller för otillräcklig eller bristande rengöring. Det ökar risken för att sådana problem ska uppstå.

Vilka är nackdelarna med att rengöra sig med vatten?

Inga alls. Med vatten blir man ordentligt ren och dessutom är rengöringen skonsam. Vatten kan vara det mest hygieniska rengöringsmedlet.

Har du en teori om varför de flesta i Centraleuropa rengör sig med papper?

Jag skulle säga att det har med toalettens historiska utveckling att göra. Förr kunde man inte spola toaletterna och på samma sätt fanns det inget vatten i toaletterna. Det fanns bara tidningspapper att rengöra med. Då blev rengöring med papper naturligt och det har hållit i sig fram till idag, även om det inte är den mest grundliga metoden.

Vad rekommenderar du för intimrengöring när man är ute och reser?

Även när man är ute och reser är rengöring med vatten den bästa metoden. När detta inte är möjligt rekommenderar jag en medelväg: Fukta lite papper under kranen och använd till rengöring innan du baddar med torrt papper.

Har du provat en duschtoalett? Vad tyckte du om den?

Jag har redan provat duschtoaletten ett antal gånger och är helt övertygad – jag rekommenderar definitivt en duschtoalett.

Vill du själv uppleva känslan av fräschör?

Lucy sitter på duschtoaletten Geberit AquaClean Mera

När du en gång upplevt den fräscha, rena känslan som du får av en Geberit AquaClean duschtoalett kommer du aldrig mer att vilja vara utan.

Är du nyfiken på att testa?

Prova en duschtoalett hos våra Aquaclean Partners
Information om de enskilda modellerna
Ladda ner produktbroschyr  (5.3 MB)
Kontakta oss